我們翻譯全球之聲的訊息,讓全世界可以聽見我們的聲音。

閱讀更多 語言翻譯  »

孩童眼中的香港:海底屋苑,污染, 太空之旅和誠實

「愛港建港 未來香港齊共創」,陳守義。  圖片經HKFP轉載自香港政府。

本報導由Hong Wrong團隊撰寫,載於2017年4月16日的Hong Kong Free Press (HKFP)。以下版本在合夥協議下在全球之聲刊登。

4月14日,在香港政府舉辦的慶香港回歸二十週年的比賽中,十三名香港的小學生獲得了獎項。

英國在1997年7月1日把香港的主權轉交給中國。

是次海報設計比賽的主題是「我到20歲時」,在去年12月至今年2月期間收到超過3,000份參賽作品。學生要在海報裡想像他們二十歲時的景況。中學生以及其他公眾人士則可以參加以「攜手同行」為主題的影片拍攝比賽。

HKFP在海報作品集結中挑選了:

陳守義的「愛港建港 未來香港齊共創」(見上圖)

11歲的陳守義以他的色彩斑斕的作品贏得了獎項,作品想像有海底屋苑的香港城市:

To solve the problem of insufficient land supply, the government seeks land both in the urban areas and the countryside to build houses.

Why not think outside the box and build a city at the bottom of the sea by constructing large community houses and luxury flats so that Hong Kong's admirers of the sea can have one more option?

為了解決土地供應不足的問題,政府在市區和郊區尋覓土地興建房屋。

何不破格思考?在海底建立城市,興建大型社區屋苑和豪宅,讓喜愛海洋的港人有多一種選擇。

「香港人的反思──垃圾香港」, 劉子泓。  圖片經HKFP轉載自香港政府。

劉子泓的「香港人的反思──垃圾香港」

11歲的劉子泓贏得了亞軍,作品預視了城市的大災難:

In my painting, Hong Kong has become a city of garbage where the air is toxic and everybody has to wear an oxygen mask, whilst buildings are damaged…

My painting is to remind people of [the importance of] environmental protection, not to generate garbage, so that our future would not look like my painting.

在我的畫裡,香港已成為一座垃圾城市,空氣中滿是毒氣,每個人都要戴氧氣罩,建築也受到破壞……

我的這幅畫就是要提醒人們保護環境,不要製造垃圾,我們的未來才不會跟我畫的一樣。

「香港一號,一飛沖天── 香港回歸30周年」,朱靖鋒。圖片經HKFP轉載自香港政府。

朱靖鋒的「香港一號,一飛沖天── 香港回歸30周年」

獲得季軍的朱靖鋒對城市將來的命運較為樂觀:

By the time I am 20, I shall be a journalist…The first Hong Kong-built space shuttle (Hong Kong No. 1) was launched on the date of the 30th anniversary as everybody cheered and felt greatly encouraged… This is what I reported on [the] scene.

我20歲的時候會是一個新聞記者…第一艘由香港製造的穿梭機(香港一號)會在回歸三十週年那天發射,所有人都為此歡呼和感到鼓舞…這就是我的現場報導。

「由香港至宇宙」,黎欣瞳。圖片經HKFP轉載自香港政府。

黎欣瞳的「由香港至宇宙」

黎欣瞳,今年九歲,她因鍾情香港的電車而畫了這幅海報,獲得了優異獎。

Trams have not only been running between the east and the west of Hong Kong Island,” she wrote. “When I’m 20, we may take the trams from Hong Kong to the universe to have a wonderful and amazing tram tour.

電車不止來往港島東至西。我20歲的時候,要從香港乘坐電車到宇宙去,展開美好奇妙的電車之旅。

「成誠承城」,胡樂怡。圖片經HKFP轉載自香港政府。

胡樂怡的「成誠承城」

九歲的胡樂怡畫的這幅獲優異獎的海報,似乎表現出她對香港時事的關注:

When I am 20, I shall be a mature person. When I am 20, I shall be an honest person. When I am 20, I shall be a person with commitment. When I am 20, I will not be a person that schemes all the time.

I will never be a dirty hypocrite as often reported in the news.

到20歲時,我會成為一個成熟的人;到20歲時,我會成為一個誠實的人;到20歲時,我會成為一個有承擔的人;到20歲時,我會成為一個心無城府的人。

我絕對不會成為新聞裡那些污穢偽善的大人。

「我將來長大要做一個太空人」,梁醴文。圖片經HKFP轉載自香港政府。

梁醴文的「我將來長大要做一個太空人」

雖然九歲的梁醴文畫的海報人物是拿著一面中國國旗,他卻說他二十歲時…

I shall be working at NASA of the US in future.

I find a planet that has never been discovered before. After a while, I find a creature in space and I am very excited.

I see the entire Milky Way in space and return to Earth after one year, a very long time indeed.

我將來會在美國太空總署工作。

我找到了一個從未被發現的星球。不久後,我還找到了太空生物,太令人興奮了。

我看見了整個銀河系,經過一段漫長的時間,一年後才返回地球。

校對:Conny Chang

展開對話

作者請 登入 »

須知

  • 留言請互相尊重. 內含仇恨、猥褻與人身攻擊之言論恕無法留言於此.